De kastelijn schenkt nog wat in, en kijkt dan op zijn klok

Goodbye Australia
Na 142 dagen is het is de hoogste tijd….ย Play
Vlucht CX271 land (hopelijk) op woensdag 20 juni om 6:45 in Amsterdam….

Ondertussen rijdt Jackiloo vrolijk door in Australie en gaat voor de zoveelste keer het hele land rond, dit keer met 4 chilezen (gasten uit chili, Zuid Amerika). Voor mij was de verkoop een enorme opluchting aangezien ik daardoor de laatste dagen onbezorgd kan genieten.

3 paar versleten slippers, 45.000km gereden in Jackiloo, 15 kilo ingeslikt zout tijdens surfen, 8 maanden ‘zomer’…. Ik lees het op elke downunder blog: tijd gaat snel, maar zo snel??

Door de deadline die naderde heb ik de laatste weken meer stilgestaan bij de situatie van dit prachtige land. De vriendelijkheid van de mensen, diversiteit van het landschap en vooral de enorme omvang zal ik nooit vergeten. Vooral Sydney trekt mij als stad heel erg omdat het een gigantische stad is gecombineerd met laidback, beschaafde mensen en daarnaast nooit gaat vervelen door alle prachtige dingen die er te zien en doen zijn. Om even een voorbeeldje te geven: In het hartje van het centrum zijn de botanical gardens (de droom van elke tuinierende moeder) waar ze graag hebben dat je op het gras loopt en ondertussen snoeihard kan verdwalen door de omvang.

Niet echt eerder in mijn blog vermeld maar voor vele van jullie niet nieuw, bezit ik naast een Nederlands ook een Australisch passport (mijn vader is in Sydney geboren) waardoor ik tijdens mijn reis dan ook vele jaloerse blikken gekregen heb. Het is nu eenmaal niet zo makkelijk om permanent in Australie te blijven door het agressieve (en absoluut discriminerende) immigratiebeleid. Een groot deel van de mensen die hier zitten worden visum-gesponsord door de bedrijven waar ze werken waar heel veel haken en ogen aan zitten. Veel mensen verklaarde me voor gek toen ik ze vertelde dat ik na mijn reis gewoon weer naar huis zou gaan.. ik begin te begrijpen waarom. De ‘standard quality of life’ is hier echt een stuk beter dan in Nederland.

Zodra je op straat langer dan 10 seconde vragend om je heenkijkt, is er vaak iemand die naar je toekomt om te vragen of die je misschien kan helpen. Je hebt hier geen rellende marokanen die in de bioscoop het bloed onder je nagels vandaan halen maar puur beschaafde mensen die na de film zonder er een bende van te maken (zoals Blof zingt: en weer rustig slapen gaan) het pand verlaten. Door de openheid van mensen leer je elke dag nieuwe mensen kennen en mijn telefoon heeft op dit moment dan ook 80 australische nummers :S
De criminaliteit in Australie is nu op een verontrustend punt beland dat, hou je vast, de lokale politie mensen adviseert om hun auto op slot te doen! Die fase hebben we in Nederland al een tijdje achter de rug dacht ik zo!

Helaas kiezen we er niet voor waar we geboren worden en groei je op met je ‘roots’ die een groot deel de ‘quality of life’ bepalen. Dit is voor mij dan ook de bepalende reden waarom ik op dit moment besluit in NL verder te gaan al heeft de gedachte me meerdere malen bezig gehouden. In deze fase van mijn leven woon ik liever in Nederland dan Australie al sluit ik wonen in Australie absoluut niet uit voor in de toekomst….

Ondanks dat ik met tranen in mn ogen het land zal verlaten, zijn er een aantal zaken die ik erg mis. Uiteraard staat op 1 mn vrienden en familie maar ook het regelmatig sporten mis ik. Vreemd genoeg zijn het voor de rest allemaal materialistische zaken zoals rijden in een auto die niet bijna volwassen is (lees: 17 jaar oud) en daardoor niet optrekt als een natte krant. Ook in een verloren kwartiertje een plaatje leggen op de draaitafels is iets waar ik ontzettend veel zin in heb. Het is allemaal snel weer mogelijk ๐Ÿ™‚ Door het afsluiten van dit hoofdstuk kan ik meer dan tevreden terugkijken op een fantastische tijd en met een gerust hart me opnieuw in het leven der arbeid storten, er is geen onbewuste drang meer om mijn tweede passport te benutten.

Ondanks mijn verwachting dat het bijhouden van een blog kansloos was beschouw ik het zelf als geslaagd (hopelijk denken jullie daar hetzelfde over). Ik begrijp dat het soms een aanslag op jullie concentratievermogen was. Voor mij was het soms ook afzien om alles weer online te zetten maar het waren vooral de reacties van jullie die me motiveerde. Mocht iemand van jullie er ooit aan denken richting Australie te gaan geef ik graag advies en tips. De weblog gaat (behalve voor reacties) op slot, dit was de laatste post, ik dank u allen.ย Play.
The Roadtrip Ends

14 Responses to “De kastelijn schenkt nog wat in, en kijkt dan op zijn klok”

 1. yntze says:

  maar bedenk, waneer je over een week of wat weer in de druilende regen ergens in een kijkersfile staat, dat Sydney maar 27 uur vliegen is…

 2. Maarten Meijer says:

  Gozert… al zien we elkaar de laatste jaren niet meer.. Heb wel genoten van je blog en dat bracht vele herinneringen terug van me eigen trip door Aussi… Soms wil je de tijd terugdraaien en alles weer overnieuw doen. Even een leuke weetje, deze week komt toevallig iemand uit Australie over naar Nederland waar ik 2 maanden heb opgetrokken… komt ook woensdag aan ๐Ÿ˜‰

 3. Erik says:

  Dude,

  Ik hoop dat je alles beleefd hebt wat je wilde beleven, wij hebben in ieder geval “remote” (nee, niet via ssh :P) met volle teugen meegenoten.

  Enneh: welcome back ๐Ÿ™‚

 4. Kalle says:

  Ja dag ik ga hier echt geen sentimenteel verhaal neerknallen…

  morgen bakkie doen:P?

 5. Je sus says:

  Ik heb genoten van je avonturen en beneid je enorm om wat je gedaan hebt. Wat idioot dat ik dit zelf nooit gedaan heb (op mijn Australische paspoort ligt een dikke laag stof)… Dit is een reis waar je je hele leven aan zal terugdenken. Wat super!

  Ondanks dat kan ik niet wachten tot je thuis bent en ik je een dikke zoen kan geven. Heel veel liefs Marlous.

 6. Farid says:

  Lieve Brillie,
  Voor het eerst in mโ€™n leven heb ik samen met A. Hazes traantje laten vallen. Wat een hartverscheurend verhaal. Toch denk ik dat je een kiwi moet zijn om de essentie van je verhaal te kunnen begrijpen. (het gemis van je LP ruilen voor de buurt-marokkanen??)

  De Castellijn schenkt nog wat in
  en kijkt dan op z’n klok.
  Het is de hoogste tijd.
  Iedereen drinkt snel z’n glas leeg,
  de laatste wordt getapt.
  Een jukebox liep plots leeg.
  Het is de hoogste tijd wordt er geroepen uit de hoek,
  de bonnen liggen klaar.
  Ach mag ik vanavond poffen vraagt een mannen stem.
  Betaal jij morgen maar.

  Het is tijd, de hoogste tijd
  U wordt bedankt voor weer een avond gezelligheid
  Dag mevrouw en dag meneer
  u komt hier toch weer
  โ€ฆ

 7. Farid says:

  WTF is er met de opmaak gebeurd? :S

 8. Hark says:

  Aaah dat liedje komt me bekend voor… ๐Ÿ˜‰ Mooi gezegd, je bent echt levende marketing voor het Australie-reisbureau. Je weblogproject is zeker geslaagd, ik heb met heel veel plezier je verhalen gelezen. Steeds als je er een op internet had gezet was het hier prominent onderwerp van gesprek en kwamen de anekdotes over de grappen en grollen uit het ‘verleden’ natuurlijk ook weer naar boven. Tijd om weer wat nieuwe verhalen te maken, het in het luchtledige rossen met een prei ben ik inmiddels ook goed beu dus ik heb weer een slachtoffer nodig!
  Ben benieuwd naar hoe je terugkomt!

  Hark

 9. Joe-รฉ-nus says:

  Hey outback traveler!
  Een harde noot maar zeer mooie afsluiter. Fijn dat je je schip aan een paar gringoโ€™s hebt kunnen slijten. Ik verwacht niet dat jouw paspoort erg lang op de planken blijft liggen na je gave invulling van het Australisch inwonerschap.
  Heb je in de reis toevallig nog gebruik gemaakt van de SAS Survival Guide? Zo niet, dan hoeven we je ook niet terug zien in de serie โ€œWe shouldnโ€™t be alive!โ€? ๐Ÿ˜‰
  Leuk feitje, je bent met de 45.000km aan autoritten de aardkloot ruim 1 keer rondgereden.

  Je zal nu al wel het vliegtuig terug zitten. Dan alvast: WELKOM TERUG

  Tot snel!

 10. Look-E. says:

  Het wordt weer gewoon werken en/of elders suf surfen over het web. Ik vond je blog wel amusant namelijk. Welcome back mr. Glasses.

 11. helen says:

  Mooie afsluiter! Ben blij dat je terug bent ๐Ÿ™‚
  x

 12. Basje says:

  Was echt gaaf om allemaal te lezen bril, kweet zeker dat als ik me op het werk verveel ik nog wel een keertje terug ga lezen, heb ik weer wat te doen voor een paar uur :).

  Volgend jaar maar weer gewoon ouderwets een hockeytoernooi doen met z’n allen? Of hebben ze dat ook in Aussieland? ๐Ÿ™‚

 13. PeterF says:

  Bril,

  Genoten van je Blog vele malen hard op gelachen en vreemde blikken gehad bij ING. Missen zal ik de Blog zeker maar goed om te zien dat je weer terug bent!

  grtz

  PeterF

 14. Patricia says:

  Hey Pieter!!

  Gosh, dacht eens ff kijken waar jij nu weer uitspookt.. Je bent tot mijn verbazing al weer thuis!! ๐Ÿ˜‰ Wat kun je toch heerlijk schrijven.. Je weblog is zeker weten geslaagd.. Je bent weer een wereldse ervaring rijker!! Zelf ben ik nu in Brisbane.. Over 2 weken vertrekt mijn vliegtuig naar het hopelijk warme kikkerlandje. Heel bizar. Heel bizar.. Fijn om iedereen weer te zien, maar het zal moeilijk zijn om dit prachtige land en dit backpackersleventje achter me te laten.. What’s my next destination?

  Keep in touch,

  xx Patty